2012. június 28., csütörtök

Kerti- és egyéb malőrök

Tudom, már unjátok a sok kertes bejegyzést, mintha egyébről sem szólna az élet. Nagyjából egyébről sem szól :D

Az elmúlt héten jött egy kis esőcske, a héten folytatódott, így eleve elrendeltetett, hogy mivel foglalkozom.
Épp jókor, mert már az összes esővizem elfogyott, a múlt heti, azt hiszem, csütörtöki esőből újra tele a 200 literes hordóm, plusz az Icától hozott vakolatos vödrök számosan. Mondjuk Axel igen élvezi, jókat pancsol benne. Igaz, meg is kapja a beosztását érte, nem kutya pancsoldát nyitottam, csak hát igen- igen szereti a vizet.
 A vetemények is hihetetlen sebességgel nőnek, de a gazok, azok túl tesznek mindenen.

Szombaton megjött legeslegkedvencebb sógornőm, aki felajánlotta, hogy megszabadít a néhány ribizlibokor csekélyke termésétől, sőt, még leszedni is segít.
Ennek örömére felmentünk a kertbe, és a szégyen megölt, hogy ahhoz képest, hogy itthon lopom a napot, elég gazos a vetemény.
Hát persze, csütörtökön esett két részletben, pénteken meg jött Zs. is délután, plusz ugye legeslegkedvencebb sógorék is bejelentkeztek hétvégére. Péntekem teljesen elment Zs.-vel, este 12-ig beszélgettünk.
Gyomlálás, kapálás már nem fért bele. Két nap, eső után pedig elég a gaznak, hogy elborítsa az ösvényeket, az ágyásokat.

Sajnos, Zs. egy kis gondja miatt már hétfőn visszament, pedig hogy örültem, hogy mielőtt megkezdené július másodikán a nyári gyakorlatát a Kenézy kórházban, itthon lesz egy hetet.
Mindegy, így jártunk. Majd augusztusban hazajön. Az a lényeg, hogy mindenki jól van, mindenki egészséges, mármint amennyire lehet, III. év elvégezve, már csak kettő van hátra.
Éljen- éljen!
Nagyobb bajunk soha ne legyen!

Ja, kis betegség itt, kis betegség ott, Axel megint dögrováson, újabb nyavalya beszerezve, viccesen néz ki a gyógyszer bevétel nála: - kutya odahív, leültet, szája kinyit, fogsor szétfeszeget, jobb kéz könyékig ledug a torkán, tabletta a nyelve tövére letol, kéz kiránt, száj összeszorít, toroksimi, jó kutya!
Vicces, na!

Ember az elmúlt hónapban, sőt, azelőttiben is nagyon nehezen volt, nem kicsit szenvedett. Hogy a változékony időjárás, vagy valamit baxtatnak a gyógyszerükkel, nem tudom, hétfőn volt a sokadik infúzió, jó sokat panaszkodtak, meg hát szemmel látható, hogy megint szét van dagadva a két keze, alig bírta összehajlítani ökölbe.
Erre, kedd- szerda magasságától újra jól van, én ezt nem is értem.
Készül a weboldala, most nekem kéne jó kis szövegeket írni, Zs-nak szuper ötletei vannak, de jó lenne, ha itthon lenne a kis házi kreatívunk, sokkal gyorsabban haladnánk. :D

Lesz rajta egy olyan fül: döglött ügyek aktája- nekem tetszik, de kíváncsi vagyok, mennyire morbid?

Ha már morbid, nem tudok napirendre térni a Perun koktél paradicsomon.
Hogyaszongya, itt a zacskó, rajta a leírás:


Akkor most mutatok egy képet, ahol igazán látszik a mérete, mert a kertiek, a nagy tömegű zöldből nem pontosan elkülöníthetők.
Amikor befejeződött az ültetés, még mindig volt pár nyamvadt palántám, ami már nem kapott feliratos poharat, egy ideig dekkoltak az erkélyládában a fürdő ablakban, aztán már a fene sem emlékezett, hogy ki kicsoda.
Így történt, hogy a legvégén kiültetett maradék palánták között elég sok a Perun paradicsom. Egy sparos vödörbe kiültettem két kis palántát, először azt hittem, Hellfrucht, aztán mire az első paradicsomok megjelentek, megállapítottam, hogy ez is Perun.

Tényleg," alacsony, dekoratív, balkonládában is termeszthető" :D :D :D
A cuki kuty nem ült le eléje, hogy látható legyen a méret, de a sparos vödör, ami egy 15 literes vakolatos vödörben csücsül, talán elég támpontot ad.
Azért Axel gondoskodik, hogy túl terebélyes ne legyen, időnként leszaggat róla egy egy ágat.

Így nézett ki június másodikán :D

Ha már a vetőmag forgalmazó cégek igénytelenségeiről beszélünk, itt kell megemlíteni, hogy én is bementem a susnyába még valamivel. Persze, elcsábultam a sárga patisszon zacskója láttán, még jó, hogy csak két tövet vetettem.
Valami idomtalan, sárga, dudoros tökkezdemény nő rajta, köszönő viszonyban sincs a csillagtökkel. 

De az újdonságok között azért volt sok jó is, például a Lidl-ben vett gömbcukkini mag.
Már sokadik kört szedem le róla, igaz, nem hagyom nagyon megnőni.
Igen bőtermő, igaz, a locsolás szükséges, másként eldobálja a kis bébiket. Ízre, egy hajszálnyit édesnek érzem, korántsem annyira vizes állagú, mint a hagyományos cukkini.


Igen meg vagyok elégedve vele, az első termésből töltött cukkini lett, még a kánikula idején, mikróban előadva, hibátlan volt.

És, kitéptem a borsót- most dicsérem a saját eszemet, hogy csak egyetlen soványka ágyást vetettem, két marék igen rusnya borsó termett összesen, így jó, hogy nem pazaroltam rá négy ágyásnyi helyet, mint előző években- helyére ment az óvodát már kinőtt, maradék padlizsánok, már virágbimbók is voltak rajtuk.
Bocs, esti kép, későn jutott eszembe.
Közéjük ment lila, és sima bazsalikom.

Az első ültetésű padlizsánok közül már egy ilyet is tud.

És végül, a nagy szerelem, komolyan, napról napra elvarázsol, hihetetlen vitalitásával, növekedési erélyével, ellenállóságával, igénytelenségével,ezer, millió pici kis gyümölcsével, és még mindig csurig rakott virágaival.

Tumbling Tom Red


Hát nem cuki?

7 megjegyzés:

Kati írta...

Nem semmik a növényeid:) A végén az az ezer virágos paradicsom nagyon szép:)
Nálunk is beteg volt a kutya, pont úgy folyt a gyógyszerezés mint nálatok, sőt az ételt is fecskendővel kellett belediktálni:)

Fernel írta...

A Tumbling Tom Red most van először, de nem utoljára :D
Állítólag nagyon finom is, majd ha érik, megmondom.

Ez hálistennek eszik, nem kell tukmálni- más jellegű problémája van.
Szegény Anyám, szívinfarktust kapna, ha látná, ahogy a nagy németjuhász torkában eltűnik a kezem, majd könyékig.
Annó, a macskámat etettem, itattam fecskendőből, az sem volt egy fáklyásmenet, nem irigyellek!
Jobbulást!

Juhmeli írta...

Az az utolsó paradicsomod nagyon felcsigázott, jövőre, ha nem felejtem el kerítek magot és kipróbálom, tényleg gyönyörű.
Remélem kutymorgó már jól van.

Fernel írta...

Kati, Meli!

Ha megérik, az első termésekből szándékszom magot fogni, leírás szerint nem hibrid, majd augusztus táján dobjatok egy mailt, hogy számotokra is tegyek el magot.
Igazán semmi értelme boltban venni, iszonyatos drágán mérik.

Vali írta...

Szia!
Képzeld nekem is azok a paradicsomok lettek a szépek, amit én neveltem palántának. Ha nem felejtjük én is kérek szépen magot.
A paprikám sem olyan, mint tavaly.

Fernel írta...

Vali:
Kicsit bővebben nem akarsz róla írni?
Én bárhova megyek, mindenkinek a kertjét kukkolom, a blogokon is :D
Oké, teszek el neked is magot, csak arra kérek mindenkit, aki kér magot belőle, küldjetek egy mailt majd augusztusban, hogy ne maradjon ki senki.

yucuska írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.