2012. december 18., kedd

Aranyhal folytatás...

Ma jött el az a nap, amikor a halacskáim füstre kerültek!

Még tegnap kivettem őket a sóból, lemostam, és máig a kamrában száradtak.

Kis viszontagság után felkapaszkodtam a kertbe, és vágtam némi meggyfa ágat, egyúttal a nyuszikáimnak is hoztam vastagabb ágat, rágófának.
Plusz a metszés is letudva :D

Szokásos módon begyújtottam a már sokszor megénekelt kerek kis grillkályhát, és türelmesen vártam, hogy leégjen a tűz, már csak némi parázs maradjon.
Addig metszőollóval arasznyi darabokra vágtam a meggyágakat, tettem- vettem, melegedtem.

Amikor már csak parázs volt,telepakoltam a tűzteret a nyirkos meggyágakkal, és mivel a lazacnak nem kell hőkezelődnie, ő ugrott elsőként a rácsra, bőrös felével lefelé.

Gyorsan lefedtem, de nem mentem messzire, csak füst ízű kell legyen, nem szabad hőkezelődnie.
A kis grill meg csak eregette a füstöt:
Kb öt perc után levettem a fedőt, belenéztem, a halacskát megfordítottam, és újra lefedtem.

Újabb öt perc után késznek nyilvánítottam.
Időközben a tűztérbe rakott ágak kicsit kiszáradtak, némelyiket már kóstolgatta a tűz. Pont eljött a pisztrángok ideje, nekik ugyanis a lazaccal ellentétben pont kell egy kicsit hőkezelődni.

Bőszen pöfékelt tovább a grill, én már kellő füstös aromával rendelkezem :D


Kb 6-8 perc után fedő le, rács mindenestől le, a meggyágak már nem csak füstöltek, gyorsan újabb nedves ágat rápakoltam, a rácsot visszatéve megforgattam a pisztrángokat, a bőrük kicsit megpirult, hurrá, fedő vissza.

A közepén levő két nagyobb pisztráng már elkészült, őket kimenekítettem, a többit átrendeztem a rácson, újabb öt perc, kész.


Most holnapig mindenki megy a hűvös kamrába, majd holnap letörlöm őket, most még kicsit kaparósan erős a füstszag, a lazacot kénytelen voltam megkóstolni, egyszerűen nem bírtam kivárni, hogy kidermedjen a hidegben.


Jelentem, isteni!

Alig bírtam abba hagyni az evését :D

3 megjegyzés:

Kati írta...

Ez igen:) Hogy te miket nem tudsz:) Én ha jól emlékszem életemben soha nem ettem ilyen lazacot (egyszer egy kis darab boltit), pisztrángot egyszer, de azt sem így:) Bizony lennék vendég nálad karácsony este:)
Nálunk, de gondolom te is tudod, nem a hal a divat karácsonykor.

Fernel írta...

Azért konzervatív vagyok ám :D
Csak a karácsonyesti hidegtálat emeltem be pluszban. Töltött káposztát főzök, Újpasinak nagyon ízlett októberben, amikor már a harmadik napra kénytelen voltam gps üzemmódban kattogni- "újratervezés" :D Igen jó étvágya van a fiatalembernek, inkább ruháznám, mint etetném :D
Mondjuk, mi a hidegtállal is jól lakunk, általában, de azért a töltöttkáposztás fazakat mindegyre letámadjuk néhány malackáért, az ünnepek alatt.

Gyere hozzánk karácsonyeste, jut neked is belőle :D
Tudom, neked most különösen jó karácsonyod lesz!

Névtelen írta...

Csak ma keveredtem ide, de egy élmény volt a beszámolód, még most is nyáladzok. Bolti, fagyasztott füstölt lazacot kóstoltam már,de ez mennyei lehet amit készítettél.Ki kell próbálnom! Meggyfáim vannak a kertben, már csak a grillezőt kell beszereznem meg a halakat hozzá....További kellemes ünneplést, pihenést és minden jót az új esztendőben! Eszter