2012. május 19., szombat

Leveske

Mindig olvastam gastroblogokat, hol itt, hol ott.

Nagy kedvencem volt a Malackaraj, nem is annyira a posztok miatt, amik néha igencsak meredekek voltak, hanem a kommentekben folyó diskurzus, a társaság volt az, ami elvarázsolt.

Aztán a Malackarajt is utolérte a jól menő, nagy látogatottságú blogok végzete, ami nekem már a Poronty óta ismerős, a szerző elefántcsont tornyából kitekintve csak a sok kommentet látta, azt hitte, csak az ő tulajdona minden klikk, saját érdeme.
Saját bukását készítette elő, hiába kérem, aki nem tanul a más hibájából, kénytelen a sajátján.
Az Index egyszer már a Poronty kapcsán semmibe vette az olvasókat, a Malackaraj blog szerzője ugyanezt tette.
Ennek kapcsán, a bloggazda cinizmusa miatt, a törzskommentelők leléptek, ugyanúgy, ahogy a Poronty olvasói, szerkesztői létrehozták a Bezzeganyát, a Malackaraj törzsgárda megalapította a Blogkocsmát.
Azóta sokat járok kocsmában.
Jó hely, elfogadó, barátságos környezet, kitűnő postok, segítőkész társaság, humor, jó zene.
Más nem is kell.

Az egyik post nagyon megihletett, és ezért ma bezsákmányoltam másfél kiló csinosan összeaprított körmöt, plusz volt a fagyon egy kilócska bőrös malaccomb, már négy és fél órája fő. Isteni az íze, csak hát a körömnek idő kell.

Mivel nem akartam, hogy Ember éhen haljon, így gyorsan csináltam egy kis leveskét.
Gombócka
Leveske.

Fél kiló finomra darált zsírosabb sertéshúst megsóztam, bőven megborsoztam, teáskanálnyi darált fokhagymával együtt bekevertem. Igaz, a bors kicsit megborult, de nem vészesen.
Vizes kézzel apró- mogyorónyi gombóckákat gyártottam, nagyon megy nekem, én utálom a levesben az öklömnyi gombócot, nekem a töltött káposzta is apróka.
Kb 2,5- 3 liter vizet felforraltam, picit sóztam- vigyázat, a gombócból is fő ki só!- amikor forrt, hozzáadtam a gombócokat.
Finomra felvágtam egy nagyobbacska hagyma felét, hozzá adtam a forrásba lévő leveshez, felaprítottam karikára öt karcsú sárgarépát- ma a Lidl-ben vettem reggel, és meglepődtem, mert új sárgarépa volt bezacskózva a kilós csomagban. Egy szál petrezselymet megtisztítottam, és egészben főztem bele a lébe, mert már elég szikkadt, és néhol már rostos, fás volt- majd kidobtam belőle a végén.

Néhány zellerszeletkét is hozzádobtam, - a télen vettem egész zellert, legyalultam, úgy ment zacskóban a fagyasztóba.
Találtam egy pici zsenge saját zöldborsót is a fagyiban, így abból is dobtam bele.
Ahogy előkészítettem őket sorban, úgy mentek a levesbe :D
Aztán kiszaladtam a kertbe három szál kaporért, apróra vágtam, rádobtam.
A gombóc, a zöldség is puha volt már, el is zártam a gázt.
Egy fél citrom levét belecsavartam, egy tojássárgáját három evőkanál tejföllel simára kevertem, kis forró levest hozzákevertem, a hőkiegyenlítés miatt, aztán az egészet beleborítottam a levesbe.

Isteni lett!


Második fogás, vagy desszert, ahogy akarom.2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Így szokott lenni. A gyerekek megnőnek és kirepülnek.A körömpörkölttől meg összeragad a szám.Susztertangó

Fernel írta...

Szia Susztertangó!
Üdv itt is!