2012. június 11., hétfő

Pogácsa






Hetek óta készülök valami jó pogácsát sütni.

Gasztroblogokat olvasok, aztán még sehogy se sikerült igazi jó receptet találni.
Olyant keresek, mely másnap is puha, az sem árt, ha réteges.
Tegnap feldühödtem, és kitaláltam egyet.
Ma is finom, puha volt, Ember elvitte a cimboráknak.
Dél környékén barátnőm hívott, jönnek este, gyorsan sütni kéne valamit.
Közben Ember járulékbevallását csináltam, életemben először, telefonos segítségül Kockát hívtam, hálistennek ráért, eligazított.

Alapos, kimerítő recept:

60 dkg liszt,
30 dkg vaj- mondom VAJ!!!
3 tojássárgája
175 gr-os 20 %-os tejföl+ egy jó evőkanálnyi
1 deci tej
2 kávéskanál cukor,
fél csomag élesztő,
só.

Kb 30 dkg lisztet, 20 dkg hideg vajjal aprítógépben összemorzsolok, és a maradék 30 dkg liszttel tálba teszem, és megsózva összekeverem. Közepébe mélyedést csinálok, beleteszem a tojások sárgáját, a tejfölt- azért ez az érdekes meghatározás, hogy 175 g+ egy jó evőkanál, kisdobozos tejföl volt itthon, kicsit keveslettem az egy dobozt. Nagyjából 200 gr a mennyiség, ami bele ment.
A tejet, a cukorral meglangyosítom, és felfuttatom benne az élesztőt.

Lágy, könnyű tésztát kevertem belőle, nem kell sokáig gyúrogatni, ahogy összeállt, kitettem a tálból, megformáztam, és húsz percig kelesztettem.
A maradék 10 dkg puha vajat elkevertem 30 gr liszttel, amíg kelt a tészta.
Húsz perc után kinyújtottam, nem túl vékonyra, és a lisztes vajat rákentem, nagyjából egyenletesre.





Hajtogattam.











Húsz perc kelesztés után újra kinyújtottam, és ugyanúgy meghajtogattam, de kenni már nem kenem, az összes vajat első hajtogatásnál kenem bele.

Újabb húsz perc, újra hajtogatás.

Húsz perc kelesztés után kinyújtottam kb másfél ujjnyi vastagra, a tetejét bekockáztam, közepes- jelen esetben 5 cm-es kiszúróval kiszaggattam.

Tepsibe téve megkentem egész, felvert tojással, és megszórtam reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben megsütöttem.







Hőfok, idő nincs, nekem egy ősöreg gáztűzhelyem van, azon maxi lángon sül minden, ami a sütőhőmérő szerint 195- 210 C fok.

Első hajtogatás után gyorsan bekevertem ezt a kuglófot- Valinál olvastam, ő Maimonitól hozta, valami szenzációsan finom, könnyű!
Arról nem beszélve, hogy egy edény lett koszos, meg a robotgép habverője.





Nálam most citromízű kukoricacsíra olaj ment bele, van még egy kicsi az üveg alján, el kell használni.
Isteni finom, utólag jutott eszembe, hogy egy csipet sót igazán elbírt volna!


Egyszerű- nagyszerű.

4 megjegyzés:

Vali írta...

Ebből a pogácsából, de megennék párat. Imádom a sós dolgokat. Persze az édes is jöhet.

Kati írta...

Nagyon jó receptet találtál ki:) Kellett ám türelem hozzá, gondolom:)

Fernel írta...

Vali!
:D Nyisd az ablakot :D

Kati!
Ó, ne gondold, nem macerás, a hajtogatás nyújtással együtt kb 2 perc, utána húsz percig mást csináltam, nem nehéz!
Próbáld ki, nem bánod meg!

Vali írta...

Nyitva van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!