2011. április 29., péntek

Szappanopera

Előre szólok, csak erős idegzetűek olvassák!
És hosszú is lesz!

Ugye meséltem már, hogy villámcsapásként ért a diagnózis, egész pontosan tavaly szeptember 13-án.

Akkor elkeseredtünk, keveset tudtunk, ismeretlen volt minden.
De bíztunk, reméltünk, hogy az új gyógyszer majd segít, és majd lesz valami.
Amire nem készültünk fel, az az, hogy anyagilag ilyen mértékben padlóra kerülünk, hogy nekem még újabb nyolc hónap alatt sem lesz munkám. Sőt, eljött az is, egész pontosan a februári szóbeli napján, amikor megszűnt mindenféle ellátásom.

Még októberben, amikor eljött a Bursa Hungarica beadási határideje, az önkormányzat tájékoztatott, hogy van ilyen helyzetre különféle segélytípusa, kérjem!
Ennek kapcsán, Zs.-t a város jegyzője rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesítette, egyszeri 5 200 Ft értékben :D és védelembe vette.

Ugye az első félévi szociális ösztöndíj igénylésről lemaradtunk, azt valamikor augusztusban kellett volna igényelni, így gondoltuk, azért van a rendkívüli szociális segély. Na, azt decemberben bővebb indoklás nélkül forráshiány címen elutasították.

Eljött a második félév, utána néztünk az Egyetem honlapján, kiírás szerint, azok, akiket a jegyző védelembe vett, azok jogosultak a szociális ösztöndíjra. Összeszedtük a szükséges iratokat, kórházi zárót, OEP igazolásokat, M30 2009-es és 2010-es nyomtatványt, még a táppénz utolsó csekkjét is.
Tekintélyes kis paksaméta lett.

Határidőre szépen be is adta, és vártunk. Egyszer csak jött a neptunban egy rövid üzenet, hogy nem jogosult rá.
Indoklás nincs.

Azt tudni kell, hogy a beadás pillanatában, és jelenleg is a teljes bevételünk összesen az Ember táppénze, 71 390 Ft.

Ehhez van két háztartásunk. Mert hogy Zs. kollégiumot sem igényelt augusztusban, mert tavalyelőtt onnan is elhajtották. Így albérletben lakik.

Az elutasító határozatot megfellebbezte, és csütörtökön volt a rektori meghallgatás.

És kiderült, hogy azért utasították el, mert az egyetem nem fogadja el az Ember M30-as nyomtatványát, csak az M29-est. De ezt áprilisban, amikor elutasították, akkor nem közölték, illetve nem kértek hiánypótlást.
Mivel önadózók vagyunk, így bement tegnap az Apehhez, hogy kér adóigazolást, no problem.

És jött a bibi. Olyan értelmes fazont fogott ki,hogy jól beleverte a frászt, plusz nem megoldást kínált, hanem csak mondta mint a papagáj, hogy bibi van az adóbevallással.
Kétségbe esve jött értem Ember, hogy menjek el vele, mert az ürge valami 300 e Ft hiányt talált.
Visszamentünk, üldögéltünk vagy másfél órát, és mikor sorra kerültünk, kiderült, hogy az OEP-től kapott egyik igazolás nem egyezik a bevallással.
Átlag 2 havonta küld igazolást az OEP az addig kifizetett táppénzekről, levont adóelőlegről. És egy ilyen okozta a bajt. Ugyan a címe szerint a 2011-re kifizetett járandóság a neve, de tételes bontásban tartalmazza kétheti intervallumokban a bruttó összeget, a levont adóelőleget, kiutalás dátumát. És a legelső sor a táblázatban a 2010.12.20-2011.01.02 intervallumra jutó, 2011.01.13-án kiutalt táppénz.
Ugye jogkövető, viszonylag tanult emberként számomra egyértelmű volt, hogy az a 2010 évet érinti, egyértelműen ott veszem figyelembe- mivel nem tudom eldönteni, hogy a dokumentum neve, vagy tartalma az erősebb.
Szépen hozzá adtam, elküldtem, adóhivatal szépen ki is utalta az adó visszatérítést, pont.

És most kiderült, hogy ezt a 44 975 Ft összeget csak a 2011-es bevallásban kell szerepeltetnem. Hm, a decemberi fizetést, amit januárban fizetnek ki, azt vajon miért kell előző évben bevallani? Vagy a táppénz az annyira különleges eset, akkor miért nem ordít harsányan a kitöltési útmutatóban?
Summa summarum van 44 975 Ft-al több jövedelem bevallva, utána az adó megfizetve, de az adatok nem egyeznek az OEP által közöltekkel, így önrevízió, addig nincs adóigazolás.
Önrevízió május huszadika után. Pont.
És ha engem nem zavar,hogy többet vallottam be, több jövedelem után fizettem adót, akkor sem. Rendnek kell lenni. Rendet kell tenni.
Adóigazolás addig, amíg az adatok nem egyeznek, nuku.

Max hitelesített másolat az adóhivataltól a bevallásról. Oldalanként 100 Ft illetékbélyeg fejében. De csak holnap, mert lejárt az ügyfélfogadás.

Haza jőve felhívtam az Apeh központi számát, nem voltam biztos abban, amit az ügyfélszolgálaton hallottam, kb 10 perc után sikerült emberi lénnyel beszélni, vázoltam a helyzetet,és igen érdekes dolgokat tudtam meg. Elméletileg ha 15-ig megtörténik a kifizetés, akkor előző év. Ha utána, akkor következő év.
Na, itt meg patthelyzet, mert kiutalás 01.13-án volt.
De hogy erről miért nincs a bevallás segédletében egy büdös hang se, jó kérdés.

Napi mérleg: 4 óra várakozás az Apeh székein, +16 km autózás, kisebbfajta szívinfarktus lábon kihordása, 600 Ft parkolás, 400 Ft illetékbélyeg.

Mindegy, csak haladjunk, lényeg, a lényeg, ma reggel újra Apeh, kis idő alatt elintézve, hurrá, haladjunk, jó, hogy a cég ottani irodája az Egyetemmel szemben van, Zs. átszaladt napközben, hurrá, viszi boldogan a hitelesített adóbevallást.

Aha, ahogyan azt Móricka elképzeli.

Ez nem jó. Akkor legyen 2009-es adóigazolása Embernek. Mindezt 11.15-kor.
Apeh ügyfélszolgálat 11-ig.


Az én irataim rendben vannak, állítólag, mert a Munkaügyi központ által küldött M30 nyomtatvány számukra releváns volt. Emberé azért nem, mert hátha volt más jövedelme is, mondjuk ingatlan bérbeadásból. És nekem?

Értitek!

Csak ha az ember alkalmazott, és ráadásul van olyan pofátlan, hogy önadózó, akkor mindjárt az Apehhez küldjük minden szarért.

Mondjuk, valaki felvilágosíthatna, hogy mi világlik ki 2011. április 29-én, vagy május 2-án egy 2009-es évi adóigazolásból.

Tényleg, kíváncsi vagyok, mi az a releváns információ benne, a mostani anyagi helyzetünkre tekintettel.

Ember még nem tudja, hogy hétfőn nem csak a 28-ik heti infúzió vár rá, hanem még egy kis Apeh túra is.

Nincsenek megjegyzések: