2012. június 2., szombat

Paradicsom fajtalista, ez+az




Mindig nyafizom magamban, ha az általam látogatott blogok ritkán frissülnek.
Hmm, lehet, magamba kellene nézni?

Most épp kert ügyben vagyok érintett, lehet, most mutatja legszebb arcát a kert.

Később, ha kevés az eső, egyre inkább kínlódik, úgyhogy megmutatom a mostani állapotot.


Az idén sok- sok paradicsomot ültettem, és sokkal kevesebb borsót. Ahhoz képest, hogy milyen olcsón lehet zöldborsót venni, meg anyánál sokkal hatékonyabb a zöldborsó termelés, úgy döntöttem, nem pazarolok négy ágyásnyi helyet itthon zöldborsóra. Túl sokára ürül meg az ágyás, aztán, ha nincs szerencsém, akkor a június már annyira száraz, hogy nem lesz semmi a helyén a másodvetésből. Hiába, a kb 120 m2 kevés nagyon mindenre!
Így idén csak egy ágyás borsó lett, az is késői velőborsó, ha szerencsénk lesz, pont akkorra érik, mire Zs. befejezi az idei vizsgaidőszakot, úgyhogy az az ágyás meg fogja várni őt.
Legelni pont elég lesz.

A szokásos két ágyás palánthagyma helyett is csak egy szűk ágyáska lett, meg imitt- amott a paradicsomok közé szurkáltam le őket. Anyának valamiért gyenge lett tavaly a mag, nagyon gyengén kelt, főleg a lila. Ez van, lesz sárga, többségben voltak a palánták között.




Az idén a kerti napló vezetését is komolyabban veszem, mert sok új fajta paradicsomot ültettem. Igazság szerint a palánták 95 %-a saját gyártmány, és mindezt üvegház, fóliasátor hiányában adtam elő. Az idei év sok tanulsággal szolgált, főleg palánta nevelésileg.

Legfőbb tanulság, hogy olcsó magból is lehet palántát gyártani, de a csávázást nem szabad megúszni.
Továbbá nagy tanulság, hogy a palántaföldek nem tartalmaznak elég tápanyagot, így időben tápozni kell. Én az idén későn jöttem rá, úgyhogy jövőre okosabb leszek :D
A más években szokásos helyett nálam lett paradicsompalánta, anyának valahogy az idén nem ment. Lassan úgy látom, át kell vennem a magszedést is tőle, már összekeverve szedte tavaly a különféle paradicsommagokat.
Ha azt akarom, hogy tisztán követhetőek legyenek a különféle hagyományos paradicsomjaim, és az új fajták, akkor nekem kell ezután elvégezni a magszedést.
Az idén 17 féle paradicsomot ültettem, van amiből egy tövet csak, az idei év próba lesz.
A vásárolt magok a Cherrola kivételével nem hibridek, úgyhogy a termésből majd kiderül, jövőre maradnak-e a listán, vagy egynyáriak voltak.

Valahogy úgy alakult, hogy a bolti magból keltettek zömében determináltak, de majd a vallatásnál kiderül. Egyelőre szót fogadtam a zacskónak, kis karókat kaptak.

Most, hogy teljes az általam vágyott paradicsomok sora, kb lesz minden fajtából elég, nem ment egyik típus sem a másik rovására.


Koktélok:

1. Tumbling Tom Red- Garafarm Gála sorozat.

Véletlenül került a kosaramba, mocskos drága volt, a pénztárnál persze már túl nyuszi voltam, hogy ott maradjon. 7, mondom összesen hét mag volt a zacskóban, ebből kikelt három, 1 kidöglött kiskorában. Kettő élte túl. Egyet Ica barátnőm kapott, egy itthon maradt. Elméletileg ámpolnában, balkonládában nevelhető, sok fürtön pici piros termést nevel. Egyelőre azt hozza, amit a zacskó ígér.


2. Vénusz- Garafarm- sárga koktél determinált balkon paradicsom.

Hát, lehet, korábban kellett volna elolvasni az Index paradicsomos fórumát, ahol úgy jellemezték, akkora, mint egy fokföldi ibolya.
Akkor lehetne balkonládában pár tő. Most a Roma VF és San Marzano előtt van egy sor, már sajnálom bolygatni. És tényleg icike- picike.


Dávidok és Góliátok :D




3. Perun- Garafarm Gála sorozat

Alacsony, dekoratív, balkonládában is nevelhető, körte alakú, sárga koktél.

Hát, a fene tudja, mennyire alacsony, nekem inkább erőteljes növekedésűnek tűnik, igen meg lennék lepve, ha determinált lenne, vagyis jobban mondva balkon méretű lenne. Leírás alapján olyan kellene legyen mint a Vénusz, hát, most valami ötször akkora. És a virágfürtök között nem egy levél van, mint ahogy egy determináltnak lennie kéne... Hmmm.





4. Cherrola F1- Garafarm Gála sorozat

Egyedüli hibrid, folyton növő, piros- hosszú fürtős, páros állású koktélparadicsom.

Rohan felfelé, kacsolni kell, mindenképp. Hosszú karót kapott, plusz tetején keresztben még egyet, kétszálasra nevelném, egyiket zsinór mellett. Már az első fürtök virágzanak!




5. Goldkrone- Garafarm Gála sorozat

Folyton növő,- cherrola pepitában narancssárga koktél paradicsom.

Kicsit lassabb, mint a cherrola, elbánás ugyanaz, még szomszédok is :D




Determinált növekedésű, étkezési, befőzési, egyéb paradicsomok:


6. Marmande- Garafarm

Valahogy hozzám került egy tasak mag, régi is volt,elvetettem, lassan kelt először, aztán burjánzott. Amúgy nem lenne. Zacskó szerint féldeterminált, korai, nagy bogyójú befőző.
Kicsit rám hozta a frászt, mert a hajtáscsúcson egy nagy virág látszott először, aztán slussz.
Mostanra látszik, hogy a nagy virág körül tele van bimbóval. Szót fogadtam, és nem kacsolom le, elméletileg tömött bokrot fog képezni, nem megy az égig. Kis karót kapott.




7. Hellfrucht- Lidl

"Csírázás 8-14 napon belül, Rendkívül bőven termő, szabadföldi és üvegházi termesztésre kiválóan alkalmas. Burgonya mellé ne ültessük."
Hát, aki a zacskóra nyomott tájékoztatót jóváhagyta, két évig ütném. Ebből semmi nem derül ki, hogy determinált, féldeterminált, folyton növő-e, vagy korai, késői, bogyóméret. Semmi! Gugli barátom kevéske találata alapján determináltnak tűnik, de mégis erőteljes növekedésű, most már elvétve virágzik, fürtös. Elméletileg nem kacsolom, egy tövet véletlenül lekacsoltam, majd megmondom a különbség alapján, mi kell neki, ha marad jövőre is. Megjelenése, növekedése, habitusa alapján egyelőre szimpatikus.






8. Roma VF- GW olcsó mag

Determinált, középkorai, vastaghúsú, kemény, lukullusz típusú, befőző paradicsom.
Egyelőre azt hozza, amit ígér. Viszont itt nagyon fontos megjegyezni, hogy a magot vetés előtt feltétlen csávázni kell, az alsó leveleken tűszerű, fekete pöttyök jelentek meg, még palánta korában, aztán kiültetés után folytatódott a terjedése, majd a kis tűhegynyi foltok később összeolvadtak, és elhalt foltokat képeztek.. Kimondottan fajtához kötöttnek tűnik, csak a Deryan paprika alakúján láttam hasonlót.
A fórum átolvasása után valami fertőzésnek tűnt, Ridomilt ajánlottak rá, a beteg leveleket leszedtem, kaptak egy Ridomil Gold Plus permetezést, azóta semmi bajuk.


9. San Marzano- Garafarm

Középkorai, determinált, bőtermő, húsos, kevés levű lukullusz típusú paradicsom.

Habitusában nagyon hasonlít a RomaVF- hez, újra csak a fórumra tudok hivatkozni, későn olvastam vissza. Szerintem nem ez lesz az a fajta, amit keresek, mivel az eredeti SM folyton növő. Tavaly zöldségesnél vettem pár kilót, isteni mártást turmixoltam belőle, hihetetlenül édes, telt íze van. Majd ha terem, meglátjuk, ez konkrétan mit tud. Néhány virág már nyiladozik, nem kacsolom, kis karót kapott.




10. Romus Garafarm

Determinált növekedésű, normál méretű, középkorai, gömb alakú, édes, sárga paradicsom.
Egyelőre úgy néz ki, ez sem olvasta el a csomagolást, erőteljes növekedésű, olyan helyre ültettem, ahol igénye szerint kezelhető. Ha nőni akar, akkor lesz fölötte tám a zsinóros nevelésnek, ha determinált, akkor meg elfér úgy. Egyelőre determináltként kezelem, majd kiderül.




Folyton növők:

11. Black Prince Budapesti Kertimag Zrt- Kumato- fekete paradicsom

Na, itt is elpüfölném a tájékoztató jóváhagyóját. Semmitmondó információhalmaz.
Szerencsére, két éve volt, piaci palántából, így tudok róla pár dolgot. Folyton növő, terrorista, iszonyat bőtermő, nagyon finom, sötét bordó- barna terméssel. Ami viszont nagyon hajlamos a repedésre, de az íze miatt megéri tartani belőle pár tövet. Közepesen ellenálló, fitoftóra rendesen el tudja kapni. Odafigyeléssel, levegős bokorrá történő neveléssel bőven terem. Nem szabad hagyni besűrűsödni, majd minden kacsot le kell szedni.


12. Nagy paradicsom- Deryan

Kedves fórumismerőstől kaptam ráadásnak, amikor a paprikaalakú magot kértem tőle, ukrán mag, elméletileg nem hibrid, folyton növő, erőteljes növekedésű.

13. Rózsaszín paradicsom- Deryan
Lásd fent :D

14. Paprika alakú paradicsom- Deryan

Folyton növő, erőteljes növekedésű terrorista :D
Tavalyelőtt volt a kertben, piaci palántáról, nagyon finom, kevés magvú fajta volt, nagyon vékony héjjal, zamatos hússal. Rendkívül bőtermő volt, viszont iszonyú gyorsan elkapta a fitoftóra. Ezért is nem maradt mag belőle. Idén vettem a bátorságot, és felvettem Deryannal a kapcsolatot a fórumon, így hozzá jutottam néhány maghoz. Gyengén kelt, kétséges volt, hogy megmarad, aztán sikerült belőle négy tövet kiültetni, egy nem élte túl.




15. Paprika alakú paradicsom, piaci.

Mivel a Deryantól kapott magok nehezen keltek, sok gond volt velük, ezért vettem a piacon, -nagy meglepetésemre találtam még kettő paprika alakú paradicsompalántát. Véleményem szerint nem ugyanaz a Deryan félével, habitusbeli, levélzetbeli különbségeket látok rajta. Egyelőre külön fajtaként tekintek rá, majd kiderül.




16. Krumplilevelű amerikai paradicsom, piaci.

Előző években mindig vettem pár tövet, nagy, húsos, finom paradicsomok vannak rajta, valami pinkes beütéssel. Tavaly kimaradt, mire eszembe jutott, addigra már nem lehetett venni a piacon. Eléggé bőtermő, nagyra növő fajta, ugyan ezek most nem viszik túlzásba a kacsokat, meg a növekedést. Egyelőre kaptak nagy karót, aztán meghagyok rajta pár oldalhajtást.




17. Saját fajták- nagy, és szív alakú paradicsomok.

Folyton növő, nagy termetű.
Valójában két, vagy inkább három fajta, de mióta nem én szedem a magokat, azóta kicsit összekeveredtek a fajták.
Közös jellemzőjük, hogy mind folyton növők, nagy, terebélyes fajták. Erdélyi házikertekből mentve.
Van közte a nagy, fodros, húsos bogyójú paradicsom, nagy, erős leveleket növeszt. Kacsolni kell, de óvatosan, előfordul, hogy a csúcshajtás paradicsomban végződik, aztán ha lekacsoltuk előre, nem lesz miből oldalhajtást nevelni. Ez ugyanúgy jellemző a nagy szív paradicsomra, aminek vékonyabb, gyengébb levelei vannak, de kedvező évben egy egész dzsungelt képes nevelni oldalhajtásokból. Képes nagy, hatalmas, háromszög alakú, 600-900 grammos terméseket kinevelni.
Aztán, ha még nem tűnt el, akkor van egy másik szívparadicsom, ez apróbb gyümölcsű, asszimetrikus, nyújtottabb bogyót nevel,mint a nagy szív, kevés maggal, vékony héjjal, a bogyó kocsány felőli részén zöld foltokkal. Nagyon zamatos.


Közös tulajdonságuk, hogy nagyon vékony héj jellemzi őket, nem bírják a szállítást, de a legfinomabb étkezési paradicsomoknak érzem őket.

Az eligazodásban a külön térkép segít, másként nem menne :D


Összesen vettem 5 db piaci paradicsompalántát,- két fajtából- a krumplilevelű hiányzott a fajtalistából- a másik, a Deryantól kapott paprika alakú paradicsom túlélése kétséges volt.
Mondjuk, a saját palánták mostanára utolérték, némelyik még le is hagyta a piacost.

Sok hibát vétettem, de jó befektetés volt a palántázó tálca, aminek átlátszó fedele van. Sokkal gyorsabb volt a kelés, utána már csak villával kiszedtem a szíkleveles palántát, átültettem őket pohárba, ment a következő sorozat mag a keltetőbe.

Olyan is volt, hogy kikelt később az előző vetés maradéka is.
Plusz, kint az udvaron a fürdőablak kiváló óvodának bizonyult, kb 11-től éri a nap egész késő délutánig, az üvegfelület pedig visszaveri a fényt, és a meleget, ezért a több mint egy hónappal később kikelt padlizsánok, paprikák oda átültetve egy virágládába lekörözik az idősebb testvéreiket.







Majd a borsó helyére kiültetem őket, sajnálom kihajítani. Ők már létszám fölöttiek :D
Ma vetettem el a harmadik sorozat bazsalikomot, ez esetben fahéj illatút. Meglátjuk, lesz-e belőlük valami :D

Időközben sikerült a karóerdőt is elültetni, köszönet itt is érte, Jóska!




Az uborka támrendszer is készül, már a kordon kötözésnél tartok.




Tegnapelőtt kiültettem elszórva a nyakamon maradt paradicsompalántákat, meg Pünkösdkor hoztam még anyától szabadföldi saját paradicsomot, tiszta teltház lett.
Erre tegnap kétségbeesve hívott Ica barátnőm, hogy nem-e maradt pár paradicsompalántám, anyukája kertjében tönkrement a paradicsom- valószínű lótetű kár miatt.

Hívtam anyát, majd kedden hoz párat, a szabadföldi maradékból, valószínű én is kiszedem a tegnapelőttieket, majd csak betelepítjük Ilony mama kertjét közösen:D

Eső mérhető mennyiség az elmúlt napokban nem volt.

Ezek mennek, meg a felhők.

6 megjegyzés:

trollanyu írta...

Hát én nagyon élveztem ezt a kimerítő és részletes fajta bemutatót, tényleg:)Régebben voltam pár bemutatón, szerintem a tiéd is nagyon profi. Bár paradicsomban nem vagyok nagyon otthon, meg itt sajnos nem is lehet igazán termeszteni, azért van pár konténerem a teraszon:) Sok sikert és bő termést, majd mutasd med, mikor teremnek:)

Fernel írta...

Köszi trollanyu. Nagyon élveztem a megírását, első sorban saját magam miatt írom, mert évekkel később már sok mindenre nem emlékszik az ember, pedig milyen jó, ha a tanulópénzt nem többször kell megfizetni.
Ilyenkor mindig gyönyörű a kert, nagy reményeket táplálok.
Remélem, idén kicsit jobb idő lesz, tavaly minden kisült augusztusban, előtte évben meg vödörszámra hordtam a szemétre a sok zöld paradicsomot, a nedves időjárás miatt elkapta a paradicsomvész, napok alatt olyan lett, mintha lángszóróval végig mentek volna rajta.
De hát a mezőgazdaság már csak ilyen, ez ellen úgyse tudunk tenni semmit.
Reménykedünk.
Ígérem, ha sikerül,és nem történik valami katasztrófa, időnként beszámolok a termésről.
Lelki szemeimmel már látom :D

Márta néni azéris írta...

Te aztán semmiben nem vagy kispályás. Remélem a lótetvek respektálják az igyekezetedet, nálam legalábbis nem igazán tesznek különbséget.
Tudtad, hogy az indiánok úgy ültették, hogy minden bokor alá tettek egy döglött halat, és annak a rothadása táplálta a tövet?! Nekem döglött halam nem szokott lenni, de ásóval gödrözöm ki a helyüket, és mindbe teszek érett marhatrágyát.

Fernel írta...

Márta néni :DDD
Kinek a filc, kinek más a pálya, ugye :D
Lótetűm, sőt, vakondom sincs :D
Ugye, a függőkert előnyei.
Szerves trágyázni nem tudok, valószínű ezért nincs lótetűm, megközelíthetetlen a kert bármilyen járművel, felcipelni nehéz, így marad a Tesco-s marhatrágya, komposzt, meg sajnos műtrágya. Tavaly az is kimaradt.
Tegnap kaptam ígéretet a szomszédságból némi fűkaszálékra, ha összejön, majd próbálok mulcsozni vele.
Döglött halam nekem sincs, ha ritkán hozzájutok, fazékba, vagy serpenyőben végzi :D

Vali írta...

Szia!
Hát ez tényleg kimerítő értekezlet volt.
Idén a párom ment egyedül a piacra palántát vásárolni. Saját nevelésű csak egy fajta van és azt hiszem a krumpli levelű. 5 magból 5 kikelt.
A paprikáink pocsékak, tavaly meg gyönyörű volt. A borsóm az jó lett. Eddig sosem vetettem. Az uborkám is jónak ígérkezik.

anna retsem írta...

A 14. Sorszám alatt leírt fajta (paprikaalakú, vékonyhéjú, lédús, kevés magvú, érzékeny) fajta nagyon érdekel. Évek óta szeretnék újra hozzájutni a magjához. HOL, KINÉL LEHET??? ANNA RETSEM