2010. november 11., csütörtök

RA 3.0

Mi is ez?

A reumatoid artritis autoimmun betegség, valamikor- valahogy, külső hatásokra, pl. bakteriális fertőzés, vírus, vagy egyéb miatt a szervezet védekező rendszerébe hiba csúszik, és a saját ízületi szöveteket is ellenségnek érzékeli, megtámadja és elpusztítja azokat.

Kezdődik a kéz, láb kisízületeinek duzzanatával, fájdalmas gyulladásával, mindig szimmetrikus, magas c-reaktív protein, vagy rheumatoid faktor jellemzi, komplex kórkép, a kezdeti stádiumban elég nehéz diagnosztizálni, laborvizsgálat, röntgen és fizikai vizsgálat együttesen adnak diagnózist.
A betegség háromszor gyakoribb a nők körében, mint a férfiak között.

Ha sikerül kezdeti stádiumban diagnosztizálni, amikor még az ízületi porc még nem szenvedett maradandó károsodást, akkor van esély megfelelő terápiával a betegség előre haladását lelassítani, illetve különleges esetekben megállítani.
Az RA-s beteg nem gyógyul meg, a tudomány jelen állása szerint, csak időben adott kezeléssel lassítható a betegség előrehaladása, a súlyos mozgáskorlátozottság nem alakul ki, illetve kitolható az aktív időszakok közötti idő, illetve nagy mértékben csökkenthető a fájdalom.

A prednisolon és társai korticosteroidok a gyulladás és a fájdalom csillapításában vesznek részt, magát a betegség előre haladását nem befolyásolják számottevően.

A bázis- vagy hagyományos terápiát jelenleg a protokollban a metotrexátra alapozzák, évtizedek óta, ami amúgy magas dózisban a kemoterápia egyik alkotója, súlyosan toxikus.

Az elmúlt években végzett kutatások nyomán, fedezték fel az ún biológiai terápiák hatásosságát, mely nagyobb mértékben javítja a betegek állapotát, illetve hatékonyabban lassítja, esetenként állítja meg a betegség előrehaladását, vagy magukban, vagy metotrexát-tal kombinálva.

Jelenleg azok kaphatnak biológiai terápiát a protokoll szerint, akik a metotrexát-ra nem reagálnak megfelelően, vagy a metotrexát mellékhatásait nem tolerálják.
Természetesen, az egészségügyben tapasztalt pénzügyi helyzet miatt külön TB engedélyezésre van szükség, érthető, hiszen ezek a kezelések még rettentő drágák!

A biológiai terápiák két típus szerint különülnek el, az egyik, és szélesebb körben használt a TNF gátlók (tumor nekrózis faktor) a másik az interleukin 6 . De innen már ez nekem túl magas, a hatásmechanizmust nem értem.

Namost az a kutatás, amelyben Ember részt vesz, a második csoportba tartozó hatóanyagot vizsgálja, azért négy ágú, mert négy féle összetételben kapják a kezelést a kutatásban részt vevő betegek.

A gyógyszer hatóanyaga Magyarországon törzskönyvezett, volt már 2- illetve 3 ágú kutatás közepes és súlyos állapotú betegekkel Magyarországon és világszerte, az eredmények nagyon pozitívak.

A jelenlegi kutatás kimondottan olyan betegek részvételével zajlik, akik kezdeti stádiumúak, elváltozás rtg felvételen nem látható, illetve akik még nem kaptak semmilyen kezelést, nem szedtek metotrexátot.

Emlékeim szerint a következő módon alakulnak a lehetséges terápiák:
8 mg tocilizumab- 0 metotrexát
8 mg tocilizumab- egész adag metotrexát
4 mg tocilizumab- egész adag metotrexát
0 mg tocilizumab- egész adag metotrexát

Mivel kutatás, így természetesen nem tudja senki, csak a gyógyszergyárban a kutatást végzők, hogy melyik beteg éppen mit kap.

Mivel a negyedik ágban nincs új hatóanyag, így a korrektség jegyében 52 hét után fordul, és garantáltan mindenki kap hatóanyagot. Aki az elején kapott, az a kutatás második felében fog placebo-t kapni az infúzióban és metotrexátot a kapszulában, aki metotrexátot kapott a kutatás során kapszulában, és placebo-t az infúzióban, az majd a kapszulában fogja a placebo-t kapni, az infúzióban pedig a hatóanyagot.
A teljes kutatás 104 hetet jelent, 4 hetente egy infúzióval, hetente x számú tablettával.

Így biztosított, hogy mindenki, aki részt vesz a kutatásban, hozzáférjen a hatóanyaghoz. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy nem marad senki kezelés nélkül, tehát valamilyen formában kezelve van a betegsége.

Barátom segítségével a található kevés információt próbáltam bővíteni, és amit találtam, az több mint biztató.

Pillanatnyilag az elérhető legjobb kezeléshez fér hozzá.


Az urban legend szerint az azok, akik a maxi hatóanyagot kapják valószínűleg, azok "eldobják a mankóikat, felkelnek és járnak".

Reménykedünk!

4 megjegyzés:

kisrumpf írta...

Hát akkor reménykedünk. Kitartást Embernek, ez így hülyén hangzik, meg rövid és nem adja át, amit mondanék, de más nem jut eszembe. Aztán ha esetleg van valami, ami itt beszerezhető, küldhető, kérlek, szólj. Bármi. Ha a lehető legjobb kezelést kapja, az nagyszerű, szerencse a szerencsétlenségben, s gondolom, akkor az ír gyógyszertárak, "egészséges boltok" nyilván nem járulhatnak hozzá újdonságokkal a felgyógyulásához, de sosem lehet tudni.

Szorítunk!

Fernel írta...

Moni!
Végtelenül hálás vagyok a segíteni akarásodért.
Köszönöm, mindenünk megvan, amire szükségünk lehet, a kezelése tényleg a legújabb, ami elérhető,és nekünk nagy-nagy szerencsénk van, mert a számlát a Roche fizeti. Legfőképp szerencsések vagyunk, mert ilyen emberek vesznek bennünket körül, akik mindent megtesznek azért, hogy nekünk jó legyen. Készül egy bejegyzés azokról, akik segítenek bennünket ezekben a nehéz időkben, csak megpróbálok időrendben haladni, egy hónap a lemaradásom.
Továbbá, próbálok más dolgokkal is foglalkozni, nem akarok beleragadni ebbe a szituba.

kisrumpf írta...

Mindenképpen próbáld fenntartani a normális életvitelt - csak hát az ember fejében valahol akaratlanul is ott van mindig, hogy van ez a betegség. Legalábbis ha nálunk gond van, nem tudom elnyomni az agyamban mással a gondolatokat, de Neked sikerülni fog.

Fernel írta...

Moni!
Ha a normális életvitel az pénzügy, gazdálkodás, számvitel és adózás tanulást jelent, akkor én nyakig benne :D

Februárban vizsga, most már nem elég, hogy bejárok órára.
Köszönjük, vagyunk!